דר' שחר איל גסטרואנטרולוגיה
מחלות המעי הדלקתיות : מחלת קרוהן ומחלת הקוליטיס הכיבית
לחיות עם מחלת המעי הדלקתית
מחלות אלו מלוות את החולה בהן לאורך כל החיים, הן בעלות השפעה בריאותית, נפשית, חברתית, זוגית ולעיתים תעסוקתית על אורח החיים והתנהלותם. המחלות מאופיינות בד"כ בתקופות של פעילות יתר ותקופות "שקטות" .
תחת טיפול נכון רוב המטופלים יכולים ליהנות מאיכות חיים טובה ומהפרעה מינימלית לפעילות היום-יום.
לכן חשוב:
• להכיר את השפעת המחלה על גופך
• להכיר את הסימנים של החמרה ולדעת לפנות בזמן
• לדעת מה הטיפול המומלץ ולהקפיד על נטילתו
• לבנות מערכת תמיכה הן משפחתית והן עם חברים, כולל "חברים למחלה" להתמודדות עם המחלה.
• לנהל אורח חיים אופטימלי לצד המחלה
מחלות המעי הדלקתיות : מחלת קרוהן ומחלת הקוליטיס הכיבית
מחלות מעי דלקתיות (באנגלית: Inflammatory Bowel Disease, בראשי תיבות: IBD) אלו מחלות הנגרמות מפעילות דלקתית מוגברת של מערכת החיסון במעי המביאה למחלה כרונית של המעי ולעיתים של איברים נוספים המעורבים במחלה.
שתי המחלות העיקריות תחת ההגדרה של מחלות מעי דלקתיות הן מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית.
שכיחות המחלות דומה, ונעה בין 2 ל-14 לכל 100,000 נפשות. בישראל חיים כ50,000 אנשים הסובלים ממחלות אלו. הגם שלמחלות אלו מאפיינים ייחודיים, עד 10% מהחולים המאובחנים לראשונה במחלה לא ברור הסוג אליהם הם שייכים וחולים אלו מכונים indeterminate colitis.
בחלק מן המקרים, המחלה היא משפחתית (עד 5%–10%), ואם לחולה יש מחלת מעי דלקתית, הסיכון של קרוב משפחה מדרגה ראשונה לחלות עומד על כ-10%.
בסיבה למחלות אלו אינה ידועה אך ככל הנראה קשורה לשילוב של מספר גורמים רב לרבות גורמים גנטיים (נטייה מולדת), יחד עם אורחות חיים, תזונה, וחיידקי המעי. שילוב זה מביא להפעלה ביתר של מערכת החיסון בגוף החולה כנגד חיידקי המעי תוך פגיעה בשלמות רירית המעי.
מחלת קרוהן Crohns Disease
מחלת קרוהן היא מחלה דלקתית כרונית, המתבטאת במערכת העיכול. המחלה עלולה להתפרץ בכל חלק של מערכת העיכול מן הפה ועד לפי הטבעת, אך ברוב המקרים המחלה מתפרצת במעיים, בעיקר במעי הדק. המחלה מאופיינת על ידי דלקות חוזרות ונשנות, הידבקויות חלקי מעי, והיווצרות חסימות מעיים וכיבים העלולים להתפתח ולהגיע עד לדופן המעי וליצור פיסטולות (נקבים הנוצרים בין דופן המעי הפגוע לבין איברים ורקמות בבטן).
מחלת קרוהן נפוצה בעיקר במדינות המערב ובמדינות מתועשות ומפותחות, כאשר החלוקה בין גברים לנשים היא יחסית זהה. במרבית המקרים המחלה פורצת בעשור השני והשלישי לחיי החולים, ובמקרים מועטים יותר, בגילאים מבוגרים. ישנם תסמינים רבים ומגוונים למחלה, בהם: כאב בטן, שלשול, דם בצואה, פיסורה, בחילות, חום וירידה במשקל. הופעת התסמינים ועוצמתם שונה מאוד מחולה לחולה.
אבחון המחלה נעשה באמצעות ביצוע קולונוסקופיה במרבית המקרים, כאשר קיימת תמונה היסטולוגית אופיינית למחלה. הרופא נעזר גם בבדיקות נוספות, החל בבדיקות דם וצואה, דרך בדיקות ההדמיה (CT MRI ואף US ייחודי למעי) ועד קפסולה אנדוסקופית.
קוליטיס כיבית Ulcerative Colitis
דלקת כיבית של המעי הגס היא מחלה דלקתית כרונית של המעי הגס. היא מתאפיינת בכיבים שטחיים בדופן הפנימית של המעי הגס, העשויים להופיע באזורים ספציפיים של המעי מאזור הרקטום (מחלה הממוקמת בחלחולת-הרקטום בלבד קרויה פרוקטיטיס) ועד לתחילת המעי הגס באזור הצקום, או לאורך כל המעי הגס (פאן-קוליטיס).
התסמינים הם לרוב שלשול דמי, כאבי בטן, ירידה בתיאבון, ויציאות המלוות בריר. בנוסף, עשויות להופיע בחילות או הקאות, חום ואנמיה. האבחון נעשה באמצעות קולונוסקופיה ועל פי הצורך ועל פי הצורך הרופא ייעזר בבדיקות נוספות. הרופא ייעזר בבדיקות נוספות.